profcompass.com
profcompass.com
europebanking.net
europebanking.net
Aboneaza-te la newsletter

Documentare humanum est!

Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia

 

 

La 1 decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului la Regatul Român.

Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a tuturor românilor din Transilvania prin care se hotărăşte unirea “teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Rezoluţia proclamă principiile fundamentale menite a propăşi statul naţional unitar român.

In conformitate cu Rezolutia adoptata, Stefan Cico-Pop a propus alegerea Marelui Sfat National, alcatuit din 150 de membri; acesta trebuia sa desemneze din randurile sale Consiliul Dirigent, menit sa asigure administrarea treburilor Transilvaniei pana la alegerea Constituantei. Lista propusa cuprindea si 35 de socialisti, a fost adoptata in unanimitate.

Vasile Goldis a dat citire Rezolutiei Marii Adunari Nationale, care incepea cu aceste cuvinte: “Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii in Romania”. In continuare erau enuntate “principiile fundamentale”care vor sta la baza alcatuirii noului stat roman, intre care deplina libertate nationala pentru minoritatile nationale, votul universal, deplina libertate a presei, de asociatie si de intrunire, reforma agrara radicala, drepturi pentru muncitori. Rezolutia a fost sustinuta de Iuliu Maniu din partea partidului National Roman si de Iosif Jumanca in numele social-democratilor. Iuliu Maniu a insistat asupra unitatii etnice, lingvistice, culturale a romanilor, precum si a spiritului larg umanist in care vor fi tratate minoritatile nationale in cadrul statului roman unitar. “Noi nu voim sa devenim din oprimati oprimatori, din asupriti asupritori”, a precizat el.

 

Prezent la fata locului, Lucian Blaga avea sa scrie ca in ziua aceea de 1 decembrie 1918 a cunoscut “ce inseamna entuziasmul national, sincer, spontan, irezistibil, organiz, masiv”.

Ziua de 1 decembrie s-a incheiat intr-o atmosfera de bucurie generala. Era bucuria implinirii unui ideal care animase dintotdeauna poporul roman, pentru care daduse, de-a lungul secolelor, jertfe nenumarate, si care devenise realitate. In aceeasi zi, in toate orasele si satele Transilvanei avusera loc adunari, “mici Alba Iulii”, in care romanii si-au exprimat vointa de unire.

Document păstrat la Arhivele Statului Bucureşti, fond Consiliul Dirigent, dosar 76/1918, f.3, copie.

Adauga comentariu


Security code
Refresh