profcompass.com
profcompass.com
europebanking.net
europebanking.net
Aboneaza-te la newsletter

Galațiul își face timp pentru un proiect esențial: sărbătorirea României Mari - la o sută de ani, înapoi în viitor

 

Nici viitorul nu mai este ce-a fost odată! O astfel de constatare aparent paradoxală ascunde în ea tragedia zilei, consumată sub ochii noștri. Guvernarea momentului Centenar România nu este aproape deloc preocupată de coeziunea societății românești, nu amintește în discursul public aproape deloc cât de necesară este unirea națiunii în jurul unui ideal național în epoca europenizării și globalizării. Avem noroc însă de niște oameni care sunt conștienți că la 100 de ani de la Marea Unire trebuie să privim cu bucurie și speranță la România viitorului, cu toate acumulările și realizările unui trecut plin de evenimente ale devenirii naționale. Iată câteva din reperele sărbătoririi la Galați a Centenarului României.

 

Societatea Poeților Francezi l-a desemnat pe gălățeanul Constantin Frosin „Prinț al Traducerilor”

 

 

 

 

Consilierul European Giovanni DOTOLI l-a propus pe Constantin FROSIN pentru Premiul European de Traducere HORACE (Constantin FROSIN primise deja în 2003 Premiul European de Poezie VIRGILE), considerându-l pe poetul și traducătorul gălățean un "Prinț al Traducerilor" (între altele). Se finalizează astfel o colaborare de lungă durată între cei doi oameni ai expresiei și creației francofile înalte.

APEL DE CONȘTIINȚĂ adresat membrilor Parlamentului României, în special celor din actuala majoritate

 

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 prevede alocarea, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a  unei sume derizorii de 12 milioane lei (cca 2,5 milioane de euro) destinate celor 12 milioane de cetățeni și etnici români din afara granițelor țării.

Această sumă este nesemnificativă în raport cu numărul românilor aflați peste hotare și cu principalele nevoi ale acestora. Este absolut necesară acordarea unui sprijin pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase a acestor români și pentru întărirea legăturilor Statului Român cu ei.

”Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu”- inaugurare Alexandria Librării Galați


Edificiul Casa Serfiotti, fost Ethos Café și sediul unor asociații civice a devenit sediul Alexandria Librării Galați. Spațiul de mare atmosferă arhitecturală și spirituală de pe str. Domnească, ce împlinește 150 de ani, va fi o prezență specifică Centrului Istoric al Galaților, care aspiră pe termen scurt sau lung măcar la statutul de Pasaj Pietonal, măcar la sfârșit de săptămână.

Galațiul pierde încă o instituție vitală pentru dezvoltarea din următorii cinci ani

Descentralizarea de Galați se centralizează la Constanța

Nimeni dintre oamenii de decizie din Galați nu vrea să oprească activitățile pentru defavorizarea calculată a județului Galați în favoarea județului Constanța. Afirmația a fost făcută de președintele Patronatului IMM din județul Galați, într-o conferință de presă dedicată semnalării unei legi cu dedicație, ce dezavantajează net Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați. O hotărâre de guvern ce va produce efecte de la 1 ianuarie 2016 prevede că se înființează Administrațiile Regionale pentru Contribuabili Mijlocii pe lângă direcțiile regionale existente, cu excepția administrației din Regiunea sud-est, care se ia de la Regionala Galați și va avea sediul la Constanța.

Copiii cu potențial creativ ai Galaților sunt invitați la Viena de Ziua Dunării!

România este singura țară invitată anul acesta la festivitățile dedicate Zilei Internaționale a Dunării, organizate de către Ministerul Mediului din Austria în data de 20 iunie.

La propunerea Ministerului Mediului din România, Premianții I pentru creațiile lor artistice la etapa națională a concursului școlar internațional „Artistul Dunării ediția 2017/Danube Art Master - Internațional School Competition” vor primi o recompensă pe măsura talentului lor creativ – vor merge la Viena.

În Republica Moldova nu întotdeauna cei care sunt la suprafață sunt și actorii principali

Laurențiu Vasile, coordonator al Acțiunii 2012 și Valeriu Apostol, secretar al Acțiunii 2012, ne anunță sub ce deviză acționează Acțiunea 2012: „La anu re-Unirea!”


Rep.: Basarabia este cu picioarele în est, cu sufletul în vest, cu inima în raiul URSS și are al patrulea guvern al anului 2015. Mai putem spera să facem re-unirea de vis în anul 2018?

Laurențiu Vasile: O facem, fie sub sloganul„Basarabia, pământ românesc!”, fie sub sloganul „Basarabia e România!”. Vedem acest adevăr pe picioare de pod, în gări, pe pereți, unde este scris de activiștii și simpatizanții unirii, care vor să transmită