profcompass.com
profcompass.com
europebanking.net
europebanking.net
Aboneaza-te la newsletter

Dosarul Eminescu

 Eminescu a atras una dintre cele mai complexe manevre de dezinformare și intoxicare specifice domeniului serviciilor speciale. Posteritatea sa a fost deformată și manevrată de toate regimurile politice care s-au succedat în România. Restabilirea adevărului despre Eminescu este o datorie de onoare a breslei ziariștilor. Ca mulți alți ziariști, Eminescu a intrat în malaxorul aparatului represiv al poliției politice și a devenit o problemă și o afacere de Stat.

 

Publicistica lui Eminescu despre Basarabia în 1878

 

 

 

16 mai 2012: 200 de ani de la anexarea Basarabiei

„În toate întâmplările de până acum, în scrisoarea d-lui X., din „Le Nord”, în articolul puţin politicos al gazetei ruseşti „Viedomosti”, în răspunsul unui rus către Alexandri găsim repetându-se cu stăruinţă că Basarabia este din numărul provinciilor cucerite de ruşi cu sabia de la tătari şi de la turci. Convingerea noastră este că, din veacul al patrusprezecelea începând, Basarabia n-a fost nici întreagă, nici în parte a turcilor sau a tătarilor, ci a unui stat constituit, neatârnat, deşi slăbit şi încălcat în posesiunile sale, a Moldovei.”

Astfel îşi începe Mihai Eminescu un amplu studiu dedicat Basarabiei, publicat între 3 şi 14 martie 1878, desfăşurând o adevărată campanie de informare a cititorilor săi despre drepturile istorice ale românilor.  Un articol de Dr. Mădălin ROŞIORU

 

Colegul nostru , Eminescu

Colegul nostru , Eminescu