profcompass.com
profcompass.com
europebanking.net
europebanking.net
Aboneaza-te la newsletter

Se ridică la 52% procentul basarabenilor care doresc unirea cu România condiționat, pragmatic: dacă pensiile și salariile sunt ca în România, suntem de acord să ne unim cu România!

 

Vlad Cubreacov, președintele Asociației culturale „Răsăritul Românesc” din Crihana Veche-Cahul, Republica Moldova

 

Reporter: Basarabia - va fi veșnic zonă de experimente între lumea vestică și lumea slavă? Va fi în mod fatal zona tampon între două lumi și culturi?

Vlad Cubreacov: Toate sunt geopolitică în Basarabia. Fie că este geopolitică globală sau doar regională, ba chiar și una internă a Basarabiei, situația este precară și nu putem spune cu certitudine încotro o vor lua lucrurile sub presiunea contextului. Putem însă observa o serie de tendințe, conturate în ultimele decenii. E un teren pe care tot ce-i românesc devine tot mai sigur. Faptul că Republica Moldova este cel mai mic vecin al UE din cei 22 existenți și are cel mai mare număr de cetățeni europeni în interiorul său - cam 30% - îl distinge dintre toți ceilalți vecini și ținând cont de dorința tot mai

 

ADEVARATA ISTORIE A BASARABIEI , HĂRȚILE MOLDOVEI DE-A LUNGUL TIMPULUI ȘI NEGAREA OCUPAȚIEI RUSEȘTI

 

 

Chiar va dispărea Moldova dacă se va afirma – adevărul – că Rusia a ocupat estul Moldovei în 1812?!

Lipsă de logică e puţin spus…

Celor care se lasă buimăciţi de dondăneala anti-moldovenilor le propun un exerciţiu de imaginaţie:

  • Dacă hoarda de slujbaşi ai Rusiei neagă faptul ocupaţiei ruseşti din 1812, cum explică ei retrocedarea în 1856 către Moldova a celor trei judeţe sudice – Cahul, Bolgrad şi Ismail? O consideră ocupaţie? Ocupaţie moldovenească a pământurilor moldoveneşti?
  • Dacă Rusia n-a ocupat estul Moldovei în 1812, reiese că nici Austria n-a ocupat nord-vestul Moldovei în 1774? Şi nici turcii n-au ocupat Chilia şi Cetatea Albă în 1484? Adică oricine năvălea peste moldoveni şi le răpea pământurile, o făcea cu acordul moldovenilor?!
  • Cum s-ar fi manifestat aşa-zişii „statalişti” dacă statul de dincolo de Prut s-ar fi numit azi Moldova? (pauză de gândire)

Șevciuk: Problema transnistreană ar putea fi rezolvată cu forța

Într-un interviu acordat ziarului Komsomolskaia Pravda, răspunzând la întrebarea „Care este probabilitatea de rezolvare cu forţa a problemei transnistrene?”, Şevciuk a afirmat:

„În calitate de cetăţean, sper că nu va fi aşa ceva, dar ca preşedinte al regiunii transnistrene – în proporţie de un procent, trebuie să nu exclud şi o asemenea evoluţie a scenariului”. 

Șevciuk a constatat că, deși există o cooperare cu Rep. Moldova, foarte multe chestiuni legate de conflict rămân nesoluţionate, iar din punctul de vedere al activităţii economice externe, „azi noi suntem, practic, blocaţi de Moldova”.

Să fugi de dracul de oligarh și să dai de tac-su Oligarhul...

 

9 întrebări stupide despre protestul din Chișinău

Acest articol este pentru toți amicii mei, cititorii mei din România care nu au avut timp să se informeze despre protestul din Chișinău și corturile care au apărut în fața Guvernului.

1. Nu aveați un guvern pro-european? Nu ați scăpat de Voronin și comuniști? Ce s-a întâmplat, nu mai vreți în Uniunea European? De ce naiba protestați?

Nu, nu ne-am răzgândit. Moldovenii vor în Uniunea Europeană. De fapt, majoritatea vrea în UE, o majoritate fragilă, dar te asigur că există. Drept dovadă aceste partide așa-zise pro-europene au câștigat alegerile în Moldova. La limită, dar le-au câștigat. Problema noastră este că partidele nu fac nimic pentru a ne duce în Europa. Au făcut chestii de fațadă, au semnat acte cu UE, dar între timp furau și devalizau tot ce era de

Statul Republica Moldova este acum împărțit în două-Republica Chișinău și restul țării

 

Liderii de viitor ai unui tineret basarabean cu viziune europeană sunt prezenți acum la Galați: Ruxandra Podlisnic și Andrei Jurcăneanu

 

 

Rep.: Ne pasă și nouă, celor din România, de cum se așează viiturile politice în Republica Moldova, pentru că vrem, nu vrem, facem parte din aceeași „A patra Europă”. Ce se întâmplă după alegerile locale din Basarabie este de bine sau de rău?

 Ruxandra Podlisnic: Peisajul politic e la fel de trist ca după alegerile parlamentare din noiembrie 2014: statul Republica Moldova este acum împărțit în două-Republica Chișinău și restul țării. Chișinăul fiind populația mult mai informată decât restul Republicii Moldova, beneficiază de canale credibile și nu este supusă propagandei de manipulare în masă. Rezultatele ne demonstrază efectele manipulării-partidele de stânga au obținut destul de multe mandate, și la nivelul localităților, și în raioane.

Singurul liceu din Comrat, cu predare în limba română, are nevoie de sprijin

Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, unica instituţie din Comrat, cu predare în limba română, nu are resurse financiare suficiente pentru a înlocui sistemul învechit de încălzire.
Pentru a contribui la sprijinul instituţiei, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, alături de Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, demarează campania de strângere de fonduri pentru liceul românesc din autonomia găgăuză a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă.

Oficial din Transnistria: Retragerea trupelor ruse este absolut inacceptabilă

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, avertizează cu privire la riscurile reluării acțiunilor militare în cazul tentativei de înlocuire a contingentului pacificator al Rusiei de la Nistru cu misiuni militare internaționale sau altele civile.
„Partea transnistreană consideră ca „extrem de periculoase” acțiunile Chișinăului de obstrucționare a mecanismelor operațiunii de menținere a păcii de la Nistru și, de asemenea, intenția Moldovei de a diminua rolul Federației Ruse în această operațiune, tentative devenite frecvente în ultimii ani”, a declarat pentru agenția locală Novosti Pridnestrovia Oleg Beleakov, menționând că anumite forțe politice de la Chișinău încearcă să obțină reintegrarea Republicii Moldova, inclusiv, prin substituirea operațiunii de pacificare cu o misiune internațională militar-polițienească sau civilă.