profcompass.com
profcompass.com
europebanking.net
europebanking.net
Aboneaza-te la newsletter

Ne luptăm, căci este o contrazicere aspră, de a unifica programele din sud cu regiunea Cernăuți

Olga Bulgaru și Petru Șchiopu aduc la Galați mesajele profesorilor de limbă română din Bugeacul Ucrainei de Sud

 

Rep.: A răspuns cum trebuie Galațiul la un astfel de moment istoric-25 de profesori români din Babele și Tatarbunar au venit în premieră la o pregătire pedagogică la Colegiul Costache Negri?

Petru Șchiopu: Am fost primiți mai mult decât prietenos. A fost o primire excepțională și le mulțumesc celor care au depus eforturi ca 14 persoane din raionul Ismail și alți profesori din raionul Tatarbunar să ajungă aici la Galați. Menționez meritele lui Marius Crudu, coordonator la Asociația Danubiana Galați, care a câștigat finanțarea prin proiectul de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Partenerii săi din Ucraina de sud sunt Asociația Valul lui Traian, condusă de Nicolae Moșu, și Societatea Ecologică Ialpug, pe care o reprezint eu.

Rep.: Se cheamă că un consorțiu al societății civile poate organiza o școală de vară specială?

P.Ș.: Se numește că atunci când vrem, putem realiza ceva. Suntem mulțumiți că Departamentul a susținut și finanțat acest proiect. Au merite și oamenii care ne-au cazat și ne hrănesc la Colegiul Costache Negri. Pentru mine Colegiul înseamnă foarte mult, deoarece una

 

Ministrul Educației de la Chișinău susține învățământul în limba română și în Ucraina

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Maia Sandu, ministrul în exercițiu al Educației de la Chișinău susține intențiile asociației ,,Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa cu privire la unificarea programei pentru instituţiile de învăţământ în limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa, transmite Info Prut.

Maia Sandu i-a răspuns preşedintelui Asociaţiei ,,Basarabia” Anatol Popescu prin adresa nr. 05/05-4045 din 19.06.2015 că ,,problema unor programe comune în limba română pentru instituţiile şcolare din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi cele din regiunea Odesa va constitui obiectul unor viitoare consultări şi negocieri bilaterale între ministerele de resort din Republica Moldova şi Ucraina”.

În atenția românilor din Ucraina: lista celor 662 de localități care vor beneficia de libera circulație în România

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Consulatul General al României la Cernăuţi a publicat LISTA localităţilor din Ucraina, care vor beneficia de libera circulaţie în România, drept prevăzut în Acordul româno-ucrainean privind micul trafic de frontieră din 2 octombrie 2014, care a intrat în vigoare la 14 mai 2015.

Acte oficiale puteți urmari pe site-ul Misiunii Diplomatice a României la Cernăuți

 

Guvernatorul de la Odesa: Putin lucrează la proiectul „Basarabia”

Fostul președinte al Georgiei și actualul guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, Mihail Saakașvili, îi suspectează pe ruși că lucreaza în secret la elaborarea proiectului „Basarabia”, scrie Podrobnosti.
Potrivit lui Saakaşvili, terenul pentru acest „proiect” este deja pregătit, pentru că majoritatea locuitorilor din regiunea Odesa urmăresc posturi tv ruseşti.

„Mi-e ruşine să recunosc asta, dar la proiectul Basarabiei ucrainene până de curând s-a gândit mai mult Vladimir Putin decât guvernul nostru”, – a spus Saakaşvili.
„Ei (autorităţile ruse) se pregătesc. Acolo ceva se pune la cale”, – a spus guvernatorul.

Românii din Odesa sunt împotriva separatismului în avantajul alipirii la România

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

În orașul Odesa, Ucraina a fost înființată „Rada Basarabiei”, un organ reprezentativ care şi-a anunţat drept scop ”protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei”. Organizația este creată de partidele proruse, iar membrii acesteia fac parte din șapte comunităţi cheie ale Basarabiei ucrainene: bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, rromă, moldoveană și poloneză.

O nouă lovitură vine din Rusia. Un alt gazoduct spre Germania, care ocolește Ucraina

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Rusia elaborează proiecte pentru construirea unui gazoduct imens spre Germania. Totuși planul Moscovei este de a ocoli Ucraina, ceea ce îi va permite să își mențină pârghiile de șantaj energetic asupra Europei, scrie businessinsider.com.

Potrivit informațiilor oferite de Gazprom, conducta ar urma să aibă o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an și urmează să ajungă din Rusia în Germania prin Marea Baltică.

Ucraina și-ar dori să importe gaze din România

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Potrivit oficialilor de la Kiev, anul viitor, România ar putea avea până la două miliarde de metri cubi de gaze românești, disponibili pentru export. Rețeaua de conducte românești și cele ucrainene sunt interconectate în județul Satu Mare, în comuna Medieșu Aurit, motiv pentru care, Ucraina vrea să importe gaze românești.
Specialiștii spun că din punct de vedere tehnic, conducta din comuna Medieșul Aurit poate transporta gaze din România în Ucraina.