profcompass.com
profcompass.com
europebanking.net
europebanking.net
Aboneaza-te la newsletter

Madam ministru Intotero nu vrea să bage de seamă că la Cernăuți românii sunt români și la Ismail sunt moldoveni

 

Dacă e joi, e zi de agitație PSD exemplară în jurul unui ministru PSD-ist aflat în turneu de informare. Este clar că s-a sunat goarna mobilizării, pentru a da substanță propagandistică unei activități de informare a emigranților (migranții români care de 29 de ani fug în Europa, și ca urmare a politicilor pesediste și a interpușilor, de desființare de locuri de muncă). Logoree multă, interes minim, plictis maxim, zero întrebări din partea primarilor aduși la interes, servilism jenant din partea directorilor însărcinați să bată toba pe tema „Informare acasă! Siguranţă în lume”(!).

 

Regretăm că după semnarea tratatului de bună vecinătate din 1997, țara noastră Ucraina a întors-o invers, și ne-a dat înapoi la limba moldovenească

 Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa cere înființarea unui sindicat al profesorilor din Bugeac

Prezent la Atelierul de lucru al profesorilor și directorilor din școlile de limbă română din Regiunea Odesa-Ucraina, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a prezentat câteva dintre chestiunile organizatorice ce privesc comunitățile românești istorice și lingvistice din sudul Basarabiei (Bugeac - Ucraina de Sud)

Ministrul Educației de la Chișinău susține învățământul în limba română și în Ucraina

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Maia Sandu, ministrul în exercițiu al Educației de la Chișinău susține intențiile asociației ,,Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa cu privire la unificarea programei pentru instituţiile de învăţământ în limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa, transmite Info Prut.

Maia Sandu i-a răspuns preşedintelui Asociaţiei ,,Basarabia” Anatol Popescu prin adresa nr. 05/05-4045 din 19.06.2015 că ,,problema unor programe comune în limba română pentru instituţiile şcolare din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi cele din regiunea Odesa va constitui obiectul unor viitoare consultări şi negocieri bilaterale între ministerele de resort din Republica Moldova şi Ucraina”.

Rusia împinge un Donbas la granița României sau Ucraina bagă sub preșul Europei niște exploziv etnic

Cu inima în Vest, Ucraina este cu picioarele și cu sufletul în estul celei de-a patra Europe, are reflexele emancipatului care împrumută o vreme proastele obiceiuri ale stăpânului. Un astfel de prost obicei este călărirea în stil sovietic a minorităților apărute prin invaziile repetate ale popoarelor slave peste teritoriile pe care le-au călcat. Așa apare pe ordinea zilei conflictul dintre Ucraina și Polonia, Ungaria și România atunci când pe fondul conflictului deschis cu Rusia, Kievul ajută spontan dezbinarea, când vine vorba despre minorități. În entuziasmul general de a marginaliza limba rusă, odată cu aceasta, sunt defavorizate și celelalte limbi vorbite de ucrainenii de etnie polonă, română sau maghiară. Ce face serviciul secret din Ucraina când e să abată atenția de la fondul problemei? Bagă o diversiune cu incendierea unor școli românești din Ucraina, de către ruși. Sunt unele dintre ultimele școli românești din Ucraina, nedesființate încă prin lege de statul ucrainean.

Guvernatorul de la Odesa: Putin lucrează la proiectul „Basarabia”

Fostul președinte al Georgiei și actualul guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, Mihail Saakașvili, îi suspectează pe ruși că lucreaza în secret la elaborarea proiectului „Basarabia”, scrie Podrobnosti.
Potrivit lui Saakaşvili, terenul pentru acest „proiect” este deja pregătit, pentru că majoritatea locuitorilor din regiunea Odesa urmăresc posturi tv ruseşti.

„Mi-e ruşine să recunosc asta, dar la proiectul Basarabiei ucrainene până de curând s-a gândit mai mult Vladimir Putin decât guvernul nostru”, – a spus Saakaşvili.
„Ei (autorităţile ruse) se pregătesc. Acolo ceva se pune la cale”, – a spus guvernatorul.

Ne luptăm, căci este o contrazicere aspră, de a unifica programele din sud cu regiunea Cernăuți

Olga Bulgaru și Petru Șchiopu aduc la Galați mesajele profesorilor de limbă română din Bugeacul Ucrainei de Sud

 

Rep.: A răspuns cum trebuie Galațiul la un astfel de moment istoric-25 de profesori români din Babele și Tatarbunar au venit în premieră la o pregătire pedagogică la Colegiul Costache Negri?

Petru Șchiopu: Am fost primiți mai mult decât prietenos. A fost o primire excepțională și le mulțumesc celor care au depus eforturi ca 14 persoane din raionul Ismail și alți profesori din raionul Tatarbunar să ajungă aici la Galați. Menționez meritele lui Marius Crudu, coordonator la Asociația Danubiana Galați, care a câștigat finanțarea prin proiectul de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Partenerii săi din Ucraina de sud sunt Asociația Valul lui Traian, condusă de Nicolae Moșu, și Societatea Ecologică Ialpug, pe care o reprezint eu.

O nouă lovitură vine din Rusia. Un alt gazoduct spre Germania, care ocolește Ucraina

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Rusia elaborează proiecte pentru construirea unui gazoduct imens spre Germania. Totuși planul Moscovei este de a ocoli Ucraina, ceea ce îi va permite să își mențină pârghiile de șantaj energetic asupra Europei, scrie businessinsider.com.

Potrivit informațiilor oferite de Gazprom, conducta ar urma să aibă o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an și urmează să ajungă din Rusia în Germania prin Marea Baltică.